maanantai 30. kesäkuuta 2014

Vähemmän pensselin kastoja maalipurkkiin.

Monesti ajatellaan, että telalla maalataan sisäseiniä ja -kattoja. Telan käyttäminen auttaa maalaamista monessa kohteessa. Itse käytän ulkomaalauksessa aina telaa, jos panelointi on sileä. Se nopeuttaa työtä todella paljon, sillä pensseliä ei tarvitse koko ajan kastella maalissa. 
Usein maalaan suoraan kymmenen litran maalipurkista mutta vielä parempi astia on vanha liisterisanko. Harmi vaan, että minun suosimaa liisteriä ei enää myydä kyseisissä astioissa.


Vaaleanpunaisesta siniharmaaksi. Väriyhdistelmä oli herkullinen ja toi minulle mieleen trio-jäätelön, vakkei siinä tietenkään ole mitään sinertävää. En kuitenkaan käynyt jäätelöllä.
Pintaa ei saa jättää pelkälle telan jäljelle vaan pontit ja laudan pinta sivellään vielä pensselillä. 
Kertaalleen maalattua pintaa. 
Samaa tekniikkaa käyttän ovissa ja se sopii myös huonekalujen maalaukseen. Vaahtomuovitelalla maalia pintaan ja pensselillä sively perään. Vaikka vaahtomuovitelalla tulee sileähköä pintaa, minusta pensselin jälki on siistimpi. Teloista usein jää appelsiinin kuoren näköinen jälki. 
Tämä tela on ostettu Motonetistä. Kymmenen kappaleen setti kahdella (helposti rikkoutuvalla) telan varrella maksaa 3,90. Näitä minulla ei ole tapana pestä, vaan laitan ne suoraan roskiin.
.

Loppuuna maalin tasoitus puun syiden suuntaisesti.
Enää vaan puuttuu hyvät maalaussäät.

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Lasikuitutapetin poisto

Tekstin otsikko on hämäävä, sillä lasikuitatapettia on todella hankala poistaa, melkeinpä mahdotonta. Sen voi saada revittyä pois seinistä, jos alla sattuu olemaan heikosti kiinni oleva normaali tapetti. Harvoin kuitenkaan sattuu olemaan niin hyvä tuuri. Muita mahdollisuuksia päästä eroon tapetista on laittaa uudet cyproc-levyt seinään, tasoitetapetin käyttäminen tai ylitasoitus. 

Kaikki vaihtoehdot ovat aika työläitä. En ole raksamies, joten levyttämiseen en osaa antaa vinkkejä. Tasoitetapetin laittaminen on varsin nopeaa puuhaa ja pölytöntä. Sen ongelma ovat saumat. Kun tapetin maalaa, voi saumat pistää silmään. Tasoitetapetin päälle voi tapetoida normaalin tapetin, mutta silloin kustannukset nousee, kun täytyy ostaa kaksi tapettia. 
Tasoittaminen on helppompaa, jos ei yritä laittaa seinään paksua kerrosta tasoitetta.


Työläs, mutta materiaalin osalta edullinen, vaihtoehto on tapetin tasoittaminen. Tasoitetun seinän voi maalata tai tapetoida ja mielestäni se on paras tapa päästä eroon lasikuidusta. Jos seinät aikoo tapetoida, kerta tasoitus riittää. Maalin alle suosittelen kahta tasoituskertaa.

Vauhdikasta lastan käyttöä. Kun tasoittaa hyvin, ei jää paljon hiottavaa.
Ja lopuksi voitaisiin lähettää yhteinen toive rakennuttajille, etteivät he enää käyttäisi lasikuitutapetteja kodeissa.

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Parketin maalaaminen


Totuuden nimissä minun täytyy kertoa, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun maalasin parkettia. Tämä oli todella mukava työmaa ja olen tyytyväinen tulokseen, joten tästä innostuneena ensimmäinen blogikirjoitukseni kertoo yhden tavan maalata parkettia.
Mustasta valkoiseksi.

Lattiaa ei oltu hiottu sileäksi vaan siinä näkyy puunsyyt. Paloissa näkyy myös pääty- ja sivupontit, sillä ne ovat viistetyt. Alkuperäinen lattia oli öljytty tummaksi. Uudeksi maaliksi valittiin Tikkurilan liuotinohenteinen Betolux, joka sävytettiin harmaaksi sävynumerolla TVT 1936.

Asiakkaan kanssa sovittiin, ettei lattiasta hiota muutamaa milliä pois vaan elämisen jäljet annettaisiin olla. Pinta on kuitenkin hyvä hioa ennen maalausta, joten konttasin lattian läpi pienellä hiomakoneella. Oli aika neitimäinen fiilis hioa isoa lattiaa käsihiomakoneella, mutta kyseinen kone on todella näppärä. Hiomapaperin karkeus oli120. 

Muutos on suuri vaikka lattia on maalattu vasta kertaalleen.
Päädyin maalaamaan lattian huopatelalla. Ensin kuitenkin rajasin keittiökaapistot pensselillä ja pienellä huopatelalla. En ollut varma, millä lattia kannattaisi maalata. Pelkäsin, että telasta jää appelsiinipinta tai pieniä kuplia. Maali kuitenkin tasottui todella nätistä, kun sitä ei käyttänyt liikaa. Maalasin lattian kolmesti ja aina välissä hioin sen. Niin ja luutusin sen hyvin, ettei sinne jäänyt pölyä. 

Lattioita maalatessa ei kannata olla Hessu Hopo ja maalata itseä nurkkaan.
Kun maalaan isoja pintoja liuotinohenteisia maaleilla, käytän aina hengityssuojainta. Enkä nyt tarkoita mitään valkoista pölysuodatin vaan kunnon aktiivihiilisuodatinta. Ne maksavat noin 30 €, ovat helppoja hengittää ja muutenkin mukavia käyttää. Samalla ehkäiset iltaisen pääkivun. Muutenkin maalatessa kannattaa tuulettaa hyvin, sillä se edistää myös kuivumista. Itse en haluaisi nukkua talossa, jossa on maalattu isoja pintoja liuotinohenteisella maalilla. 

Takana kiiltää valmis lattia ja etualalla näkyy tarpeellisia työkaluja.
Maalin kuivui yön aikana,mutta lopullinen kuivuminen kestää jopa kuukauden. Sanoisin, että ei tarvitse odottaa neljää viikkoa ennen kuin kantaa kamat sisään. On hyvä kuitenkin odottaa joitain päiviä ennen kuin kantaa painavat huonekalut sisään. 

Olin yllättynyt kuinka hyvä lattiasta tuli huopatelalla. Arvelisin, että sileän lattia jossa ei ole pontteja, voisi maalata myös teräslastan avulla. Toisaalta telatessa voi seistä ja se on varsin helppoa.



Ja kuva valmiista lattiasta. No, ei oikeasti. Tämä kuva on
otettu kahden maalauskerran jälkeen. Näytti jo hyvältä, mutta muutamassa kohdassa vielä paistoi tumma läpi.