keskiviikko 13. elokuuta 2014

Miksi maali ei peitä?

On olemassa kahdenlaista perusmaalia. Toinen on valkoista eli A-pohjaa ja toinen on kirkasta litkua eli C-pohjaa. A-pohja on normaalia valkoista maalia ja sillä voi maalata samantien. Tähän pohjaan sävytetään kaikki vaaleat maalit. Sen sijaan tummat ja kirkkaat sävyt tehdään C-pohjaan, sillä siinä ei ole itsessään mitään pigmenttejä. Täta maalia ei voi käyttää ilman sävytystä. 

Maalin sävyttämisessä käytettäviä pigmentejä kutsutaan pastoiksi ja ne näyttävät maalilta. Maalisävyt ovat eri hintaisia ja se riippuu siitä kuinka paljon pastaa tarvitsee sävyn saamiseksi. Esimerkiksi vaaleankeltainen tehdään lisäämällä A-pohjaan hieman, yllätys yllätys, keltaista pastaa. Tummaan murrettuun sävyyn voi tulla useita eri pastoja ja siksi sen sävytys on kalliimpaa.

Valkoinen maali peittää hyvin, sillä siinä itsessään on paljon valkoista pigmenttiä ja vaaleita täyteaineita. Sen sijaan C-pohjan maalit eivät välttämättä peitä mitään. Varsinkin kirkkaiden värien kanssa on ongelmia. Esimerkiksi kirkkaan punaisessa ei ole ollenkaan valkoista pastaa eikä sillä ole minkäänlaista peittokykyä. Seinä on maalattava ensin valkoiseksi ja sen jälkeen punaiseksi. Sama ongelma voi välillä tulla vastaan tummienkin sävyjen kanssa.

Jos siis haluat kirkkaan värisen seinän, testaa maalia ensin. Piirrä lyijykynällä jälki seinään ja katso peittääkö maali sen. Jos ei peitä, maalaa seinä ensin tasaisen valkoiseksi ja sitten hulluttele kirkkailla sävyillä.

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä. Meillä olisi suunnitelmana maalata seinät. Sitä en vielä tiedä, hankimmeko työhön ammattilaisen, joka voi sisämaalauksen tehdä. Mikäli ei, on hyvä tietää että kirkkaan väristä maalia kannattaa ensin testata seinään, samoin ottaa tuo lyijykynä avuksi. https://www.maalausliikelaaperi.fi/sisamaalaus

    VastaaPoista