sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kuviotela ja ihana inspiraatio!

Olin laskemassa tarjousta rappukäytävän maalaukseen Museokadulla Helsingissä ja sattumalta näin pienen maalikaupan Måla&More. Liikkeessä myydään liitumaaleja, joista kirjoitan myöhemmin, kun vaan saan testattua niitä. Samalla löysin liikkeestä myös kuviotelan, jollaista en ollut ennen nähnyt. 

Päädyin ostamaan telan, jossa on linnun kuvia. Taidan vielä ostaa toisenkin telan ja  ehkä vielä kolmannenkin… :)
Netistä löysin enemmän tietoa teloista ja hyviä videoita esimerkiksi Painted Houselta. En malttanut odottaa, että pääsen testaamaan telaa. Halusin maalata kuvioa seinään, mutta järki sanoi, että on parempi aloittaa pienemmistä pinnoista. Olen aikaisemmin opiskellut tekstiiliartesaaniksi, joten kankaiden värjäys on minulle tuttua. Päädyinkin ostamaan Emon kangasvärejä ja Ikeasta pellavaa. 


Ostin olivin ja luumun väristä kangasväriä. Sävyihin vaikuttaa kankaan väri, joten tummia kankaita ei kannata värjätä näillä. 

Harjoittelin telaamista aluksi tapetin nurjalle puolelle. Keskellä on valmiiksi viritettynä myös pellavaa. Maalaus tilana toimi autotallin seinä, sillä ajattelin, että suoraan telaaminen on helpompaa seinällä kuin pöydällä.

Tässä ensimmäinen telaus ja voi sitä isoa hymyä huulilla. Kaverit saavat tästä lähin lahjoja, jotka ovat kääritty kuvioituun tapettiin.

Ohensin kangasvärejä vedellä ja värittömällä värjäyspastalla. En halunnut kuviosta liian tummaa. Se oli kuitenkin turhaa ja mielestäni vihreästä tuli hieman liian vaalea. Kun telasin violettia, ohensin väriä vain vedellä.

En halua värjätä kaapin perukoille läjää kangasta vaan tehdä niitä tarpeeseen. Ensimmäisistä värjäyksista teinkin tyynyt parvekkeelle. Niiden sisään on piilotettu vanhat vieraspeitot. 

Jos innostut kuviotelaamista, suosittelen katsomaan netistä videoita. Niistä saat hyviä vinkkejä esimerkiksi kuvion kohditamiseen ja maalin annosteluun. Minä ihastuin tähän tekniikkaan ja varmasti kirjoitan aiheesta vielä lisää. 

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Ilmakupla tapetissa, Eeeiiii!

Talvella kävin tapetoimassa muutaman seinän ja homma näytti hyvältä. Seuraavana päivänä tuli soitto raksamieheltä, että seinässä on epätasaisuutta. Harmitus oli tietenkin suuri, sillä illalla tapetti oli näyttänyt hyvältä. Päivänvalo näytti kuitenkin totuuden.

Onneksi ilmakuplan voi korjata ilman tapetin poistoa. Tässä vinkki siihen.


Tapettiin voi tehdä pienen viilloon ja sitä kautta ujuttaa liisteriä ilmakuplaan vaikka pensselillä. Lääkeruiskulla voi pistää reiän tapettiin ja ruutata liisterin siitä. Ruiskun neulan on oltava tarpeeksi suuri, jotta liisteri tulee siitä läpi.

Olen värikkäiden tapettien ystävä, mutta onhan nämä vaaleat tapetit tyylikkäitä.
Jos tapetoi tapetin päälle, voi vanha tapetti kuplia eli irtoaa pohjasta kosteuden takia. Kun tapetti kuivuu, kiristyy alla oleva tapetti takaisin suoraksi. Olettaen, että tapetti on ollut kunnolla kiinni alun alkaen. Osa nykytapeteista on paksuja ja muovisia, joten kuivuminen voi kestää useita tunteja. Siksi on hyvä odottaa seuraavaan päivään ennen kuin alkaa paikkaamaan mahdollisia ilmakuplia.